fbpx

YURT DIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI

Yurt dışı eğitim danışmanlığı isminden de anlaşılacağı üzere, pek çok nedenlerle eğitimini başka bir ülkede yapmak en iyi şartları oluşturmak ve beklentilerine cevap bulacağı koşulları için; başvuru aşamaları, okul tercihleri, vize süreçleri ve gidecekleri ülkede kayıt aşamaları, ikamet etme aşamaları ve benzeri konularda güvenli bilgiye ulaşmaları için sunulan profesyonel danışmanlık hizmetidir. Sektörde pek çok danışmanlık hizmeti veren kurumlar mevcut olup yurt dışında eğitim konusunda bilgi edinmek isteyen bireylere en doğru ve güvenilir bilgileri verecek danışmanlık firmaları ile iş birliği yapmak ve geleceğinizin kararını vermeniz bakımından son derece önemlidir ve bu konuda mutlaka iyi araştırma yapılmasını önermekteyiz.

  • YÖK DENKLİĞİ: Yurt Dışında Üniversite okuduktan sonra Ülkemize döndükten sonra almış olduğunuz diplomanın eşdeğer kabul edilmesi en önemli şartlardan olup, YÖK’ün kabul etmiş olduğu kuruluşların sıralaması ve YÖK’ün tanıyor olması mutlaka bulunmalıdır. Buna dikkat etmeyen öğrencilerin sonradan yaşayacakları sorun düşündüklerinden çok daha ciddi olabilir.
  • ÜLKE TERCİHİ: Hepinizin bildiği üzere Lisans eğitimi 4 -7 yıl aralığında sürmekte olup, bu kadar yıl yaşayacağınız ülkenin yaşam koşuları, yasal olarak çalışma imkanlarının bulunması, konaklama olanakları, öğrenciye tanınan diğer haklar, gidilecek ülkenin iklim şartları ve vize süreçlerinin zamanında araştırılması önemlidir.
  • ŞEHİR TERCİHİ: Ülke seçiminde ki konuların şehir seçimi içinde oldukça önemli olduğunu bilerek iyice araştırılması ve buna göre karar verilmesi çok önemlidir.
  • ÜNİVERSİTE TERCİHİ: Üniversitelerin beklentileriniz ve gelecekteki kariyer planlamanız için oldukça önemli olduğunu aklınızdan çıkarmamanız lazım. Üniversitenin dünya sıralaması, eğitim verdiği alanlarda yetkin olması, hangi bölümlerde öne çıktığı, kampüslerinin konumları gibi pek çok konu önemli olup ‘’SOONEST EDU’’ olarak daima yanınızda olacağımızı bilmenizi isteriz.
  • MALİYET KOŞULLARI: tercih edeceğiniz üniversitenin bilinirliliği, eğitim kalitesi, dünya sıralamasının yanı sıra maliyetlerinin çok önemli olduğunu unutmamanız lazım bu konuda ‘’SOONES EDU’’ sorularınıza cevap bulabileceğiniz danışman kurumunuzdur.

Eğitim almak istediğiniz okullara göre şartlar gerekli olmakla birlikte, dil seviyenizin yeterliliği, iyi bir diploma varlığı en önemli kriterlerin başında gelmekle birlikte, okuyacağınız ülke ve bölümlerin özelliklerine göre sınav skorlarınız, var olan sertifikalarınız, iş tecrübeleriniz veya ders dışı başarılı aktiviteleriniz de kabul almanızda destekleyici unsurlardır.

Yurt dışı eğitiminde Hususi bordo veya yeşil pasaportlar kullanılmakta olup geçerlilik tarihlerine uygun olması koşulu gerekmektedir ki bu genellikle 2 yıldan az olmamalıdır. Hali hazırda öğrenci olan kişiler bordo pasaport müracaatını yaparken harç ücreti ödememektedirler.

Yurtdışında eğitim alabilmek için gerekli olan temel şartlardan bazıları, belirli seviyelerde dil yeterliliği, Lise ve Üniversite ders içeriklerinin yüksek not ortalamasına sahip olması, bazı Üniversitelerde ve programlarda SAT, IMAT, TOEFL gibi bazı geçerli sürelere sahip skorların olması, yine bazı programlar ve Üniversiteler özelinde akademik tercihlerin dışında spor aktiviteleri, sanat aktiviteleri gibi destekleyici koşullar gerekmektedir.

Yurt dışında eğitim almak için belirlenmiş bir yaş sınırı bulunmamakla beraber, bazı üniversitelerin kendi yönetimlerinin belirlediği, yaş sınırlamaları mevcuttur. Bunu öğrenmek için ‘’SOONEST EDU’’ danışmanlarından bilgi edinebilirsiniz.

  • Yurt dışında eğitim almanın pek çok avantajı mevcut olup, bunlardan kültür farklılıklarının ve deneyimlerinin arttırılması, yeni bir dil eğitimini akademik olarak almak, akademik yapınızın geliştirilmesi, yasal çalışma olanakları ile iş tecrübelerinizi uluslararası boyutlara taşımanız gibi.
  • Lisans ve Yüksek Lisans eğitimlerini tamladıktan sonra pek çok ülkede çalışan açığının olmasından dolayı istihdam edilerek oralarda sürekli ikamet koşullarının oluşması
  • Avrupa’nın bazı ülkelerinde ki Lisans ve Yüksek Lisans programlarının oldukça uygun bütçeli olmasından ötürü oralarda eğitim süreçlerinde ikamet izinlerinin olması ve bunun tüm Avrupa ülkelerinde çalışma izinlerine dönüştürme fırsatları oluşturmakta olup daha pek çok avantajı ‘’SOONEST EDU’’ danışmanlarınızdan öğrenebilirsiniz.
  • Ülkelerin, Üniversitelerin uyguladıkları program başlangıçlarına, vize koşullarına göre tarihler değişkenlik göstermektedir. Genellikle Güz ve Kış dönemleri olarak programlanmaktadır. Bu anlamda Güz (Eylül – Ekim) başlangıçları için Kasım ve Mayıs aralığında başvurular devam etmektedir. Bunun yanı sıra bazı ülkeler ve bazı üniversiteler başvuruları çok daha erken kapatmaktadır. Bazı Avrupa ülkeleri bu süreleri daha esnek olarak yaz aylarının sonuna kadar kabul vermektedirler.
  • Hazırlık programları ve dil okulu programları sunan okullar ise genellikle yıl boyunca kayıt almaya devam ederler.

‘’SONEEST EDU’’ yurt dışında partnerlik yaptığı yüksek eğitim kurumlarının YÖK tanınırlığının olmasına ve YÖK’ün kabul etmiş olduğu derecelendirme kurumlarınca akredite edilen ve dünya sıralamasına girmiş olmalarına özellikle dikkat etmekte olup bu kurumların tamamı YÖK denklik prosedürüne uygun yüksek eğitim kurumlarından oluşmaktadır.

SAT, College Board’un çalışmaları neticesinde hayata geçen kağıt kalem ile yapılan, seçmeli soruları olan sınav sistemidir. SAT’ın (Scholastik Assessment Test) Öğrencilerin Amerikan üniversitelerine giriş öncesi yeteneklerinin değerlendirilerek, öğrencinin Üniversiteye hazır olup olmadığının değerlendirildiği bir sınav sistemidir.  Başta Amerika olmak üze Kanada, Avustralya ve birçok Avrupa ülkesine eğitim amaçlı gitmeyi düşünüyorsanız, dil yeterliliğinden Akademik yeterliliğe kadar pek çok giriş şartları mevcuttur. SAT sınavı da bu kriterlerden biridir.  Matematikseli, Eleştirel okuma ve yazma yeteneklerini incelemek ve sonuçları buna göre belirlemek SAT sınavları ile değerlendiriliyor. Lise ders içeriklerinin akademik yapısına bağlı olarak kabul edilen Üniversiteler olmakla beraber, çoğu Üniversite, Kolej ve kurumlar kabul kararlarını SAT sonuçlarına göre vermektedirler, bu sebeple SAT sınavı öğrencilik geleceği için oldukça önem taşımaktadır.  SAT sınavından alacağınız toplam puan 400 – 1600 aralığında değerlendirilmektedir. Okuma, yazma, dil bölümleri 800 olarak puanlanırken, Matematik bölümü ilave 800 puan gerektirir.  Üniversite girişlerinde SAT sonuçlarının ağırlığı kurumlara göre değişkenlik göstermektedir. Örnek olarak, Harvard Üniversitesi 1520 SAT sınav sonucu isterken, Stanford Üniversitesi 1505 SAT sınav sonucu puanı istiyor ve Yale Üniversitesi ise 1515 SAT sınav puanı istemektedir. Eğitim almak istediğiniz Üniversitenin istediği SAT sınavlarının puanlarını araştırarak sonuca gitmeniz hedeflerinize ulaşmanız konusunda daha kolay olacaktır.

  • Lisans veya Yüksek Lisan eğitimi almak isteyen öğrencilerin kabul alabilmeleri için TOEFL sınavına girmiş ve belli skorlar almış olmaları ve bunu belgeleri ile kanıtlamış olmaları gerekmektedir.
  • TOEFL (Test Of English Foreign Language) İngilizce yabancı dil testi. Bu sınavlar dünyanın pek çok ülkesinde ve ayda 6 veya 7 kez yapılmakta olan sınav şekli olup sınav merkezlerine kolayca ulaşılabilmektedir. Bu sınava girebilmek için internet üzerinde randevu almanız gerekmektedir. TOEFL başvuruları sınav tarihlerinde 7 günce sona ermektedir ve kontenjanların sınırlı olmasından ötürü 3,4 ay öncesinden kayıt yaptırmanız tavsiye edilmektedir. TOEFL sınav skorlarının kurumlara bağlı olarak 61 – 100 aralığında değişen kabul koşulları mevcuttur.
  • Gireceğiniz Üniversite veya kurumun TOEFL sınavının kabul edilip edilmediğini öğrenmeniz ve buna göre hareket etmeniz tavsiye edilmektedir.

ACT sınavı 1959 yılında SAT sınavına alternatif olarak Lowa üniversitesinde profesör olan Evertt Franklin Lindguist çalışmasının sonucu olarak yapılan bir testtir. ACT (American College Testing) Amerika da eğitim almak isteyen ABD vatandaşı veya diğer ülke vatandaşlarının akademik seviyelerini belirlemek amacıyla uygulanan bir sınavdır. Amerika’nın yanı sıra Kanada ve başka ülkelerdeki pek çok Üniversite tarafından ACT sınav sonuçlarına göre kabul alınabilmektedir.  ACT sınavının SAT sınavı gibi bazı ülkelerde ve bazı üniversitelerde kabul alabilmek için geçerliliği olan sınav sistemi olup bazılarında ACT ve bazılarında SAT sınav sonuçlarına göre kabul alınabilmekte ve hatta bazen her iki sistem de kabul almakta olup, eğitim almak isteyen öğrenci adaylarının araştırma yaparak gitmek istedikleri kurumun hangi sistemi kabul ettiğine bakarak istedikleri sınav sonucuna göre hareket etmeleri kendilerine kolaylık sağlamış olacaktır. ACT Matematik ve dil ağırlıklı bilgi ölçme ve değerlendirme sınav sistemidir. ACT de Bunlara ilave olarak fen bilimleri bölümü değerlendirmesi mevcuttur. ACT sınavlarında sorulan sorulara yanlış cevap verildiğinde sınava giren adayın puanını etkilememektedir. Sat sınav sonuçları 1 -36 puan arasında değerlendirilmekte olup, gireceğiniz üniversiteye bağlı olmakla birlikte genellikle 30 ve üzeri ACT sınav puanıyla kabul alabilmektesiniz. 

Avrupa ülkelerinde eğitim almak diğer dünya ülke vatandaşlarının oldukça talep ettikleri bir durumdur, çünkü Avrupa ülkelerindeki eğitim sistemlerinin gelişmiş olması ve bu eğitimi sunan eğitim kurumlarının dünya çağında prestije ve kaliteli eğitim verme olanaklarına sahip olmasıdır. Ancak bu olanaklardan faydalanmak düşünüldüğü kadar kolay olmamaktadır, zira hem dünya çapında prestije sahip ve hem de yüksek kalite eğitim veren kurumlardan kabul almak hiç kolay olmamaktadır. Bu zorlukların aşılması yollarından birisi de mavi diploma veren okullarda eğitim almaktan geçmektedir. Avrupa birliği üyesi olmayan ülkeler, Avrupa komisyonu ve Avrupa konseyi tarafından akredite olmuş üniversitelerden mezun olunduktan sonra alınan diplomalara ek olarak verilen diplomalar Mavi diploma niteliği taşımaktadır ve bu diplomalar da Avrupa ülkelerinde geçerli kabul edilmektedir.

Scroll to Top

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Bilgi istek formu

Sorularınız mı var?

Bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin, tüm sorularınızı yanıtlamaktan büyük mutluluk duyacağız.